Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Azkabani Fogoly

2009.11.29


Harry (Daniel Radcliffe) és barátai, Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson) harmadik évüket kezdik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. A patinás falak között azoban a legsötétebb félelmeikkel kénytelenek szembenézni. Az iskola környékén ugyanis felbukkan egy veszedelmes szökött rab (Gary Oldman), és megérkeznek a legalább ugyanannyira félelmetes dementorok is, akiknek meg kellene védeniük a varázsló-növendékeket.

A 13 éves Harry Potter csak vonakodva hajlandó még egy nyarat rémes rokonainál, a Dursley családnál tölteni. Minden igyekezetével megpróbál ?viselkedni?, de csak addig bírja visszafogni magát, míg meg nem érkezik látogatóba Vernon bácsi testvére, Marge néni. Ő ugyanis bármikor ki tudja borítani Harryt, de ezúttal annyira az idegeire megy, hogy dühében gigantikus lufivá puffasztja a nagynénit. Harry tart a Roxfort és a Mágiaügyi Minisztérium vezetőinek haragjától, a diákoknak ugyanis szigorúan tilos a varázstalan világban varázsolniuk. Ezért, bár nincs hová mennie, éjszaka elmenekül otthonról.
Ám megmagyarázhatatlan módon nem büntetik meg a tiltott varázslatért, és hamarosan kiderül, hogy azért nem csapták ki az iskolából, mert egy veszélyes és titokzatos varázsló, Sirius Black megszökött az Azkaban börtönből, és valószínűleg Harryt keresi, hogy megölje. A fiú csak egyetlen helyen érezheti biztonságban magát: a Roxfortban.

Harry harmadik roxforti évét is új, izgalmas szereplők tarkítják. Ilyen például Csikócsőr, a hippogriff, a varázslatos félig ló, félig madár lény. A varázslótanoncnak van pár hátborzongató találkozása a Zordóval, akit csak a halál jeleként emlegetnek, és része van néhány lélegzetelállító kalandban. Közben még Ron és az óriás Hagrid segítségével utána kell járnia Hermione talányos eltűnéseinek és felbukkanásainak. Hagrid egyébként ebben az évben új pozícióban tűnik fel: ő tanítja ezentúl a Roxfortban a legendás lények gondozását.
Harry és a titokzatos rab, Sirius Black összecsapása elkerülhetetlennek tűnik... de mi az a különös kapcsolat, ami összeköti Lupin professzort és Blacket? Mi az a sötét titok, melyet Piton professzor olyan elszántan fel akar tárni? És miért menekül olyan eszeveszetten Makesz patkány, Ron kedvence? Harrynek minden bátorságára, varázserejére és támogatójára szüksége lesz, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket, és hogy kiderítse az igazságot Sirius Blackről meg néhány egykori iskolatársáról - egy csapatnyi fiatal, tehetséges varázsló titokzatos múltjáról.

INFÓ

A Harry Potter és az azkabani fogoly J.K. Rowling hatalmas sikerű regénysorozata harmadik kötetének megfilmesítése. A filmet 2003 februárjában kezdték forgatni az angliai Hertfordshire-ben található Leavesden stúdiókban és különböző külső helyszíneken - nagyrészt Skóciában. A rendezői széket ebben az epizódban az Oscar-díjra jelölt Alfonso Cuarón foglalta el, aki olyan filmeket jegyez, mint az Anyádat is, a Szép remények és A kis hercegnő. A forgatókönyvet az előző két részhez hasonlóan ezúttal is Steve Kloves írta.

A címszerepben visszatér Daniel Radcliffe, akit a Harry Potter-filmeken kívül A panamai szabóban is láthattunk, Ron és Hermione szerepében pedig ismét Rupert Grint és Emma Watson csatlakozik hozzá. Harry ellenfelét, Draco Malfoyt újra Tom Felton alakítja, aki az Anna és a királyban, valamint a Csenő manókban is szerepet kapott.
A szereplőgárdához újonnan csatlakozott Gary Oldman, ő játssza az azkabani foglyot, vagyis a baljós Sirius Blacket. David Thewlis személyesíti meg a sötét varázslatok kivédésének új tanárát, Remus Lupin professzort. Timothy Spall, a Mike Leigh-filmek visszatérő szereplője alakítja Peter Pettigrew-t; a Roxfort nagy tiszteletnek örvendő iskolaigazgatóját, Albus Dumbledore-t pedig Michael Gambon játssza. Szintén először tűnik fel Harry Potter-filmben Julie Christi, aki a Három Seprű fogadó jólelkű pincérnőjének, Madam Rosmertának szerepét vállalta el.

És persze visszatérnek a már jól ismert felnőtt szereplők is. Maggie Smith ismét eljátssza a Dumbledore-hoz végsőkig lojális igazgatóhelyettest, McGalagony professzort, Alan Rickman pedig a hűvös és kiismerhetetlen Piton professzor szerepében tér vissza. Robbie Coltrane újra magára öltötte a szeretetreméltó óriás, Hagrid figuráját - ezért a szerepért már az első rész után jelölték BAFTA-díjra és a londoni filmkritikusok díjára. A Weasley-szülőket ismét Julie Walters és Mark Williams alakítja, míg Harry rokonait, Vernon bácsit és Petunia nénit Richard Griffiths és Fiona Shaw játssza.
A sztárokkal zsúfolt szereposztáshoz méltó a filmkészítők listája is. Köztük van a háromszoros Oscar-díjas látványtervező, Stuart Craig (Az angol beteg, Veszedelmes viszonyok, Ghandi) teremtette meg újra a Roxfort varázslatos világát. A Harry Potter és a Bölcsek Kövében nyújtott teljesítményét Oscar- és BAFTA-jelöléssel ismerték el, a Harry Potter és a Titkok Kamrája pedig újabb BAFTA-jelölést hozott a számára.

A forgatási helyszínek ezúttal sem változtak. A Rolls Royce repülőgépgyárból lett filmstúdió, a Leavesden Film Studios volt ismét a stáb második otthona a forgatás nagy részében. Craig már bevált, lenyűgöző díszletei a helyükön maradtak a harmadik részre is, így például a Roxfort nagytermét, a Griffendél klubhelyiségét, a márványlépcsőt vagy éppen a Privet Drive 4-et, azaz a Dursley-rezidenciát nem kellett újra felépíteni. Új feladatot jelentett viszont a látványtervező számára a Szellemszállás, Lupin tanterme, a csillagászat-tanterem, az óratorony és Roxmorts falu - ez utóbbiban pedig a Három Seprű fogadó és a Mézesfalás édességbolt. A forgatás nagy része Skóciában zajlott, de néhány felvétel erejéig a Shepperton Stúdiókba is ellátogatott a stáb. Sőt egy-két londoni utcán is feltűnt a csapat, ahol a nyugalmukból nehezen kibillenthető londoniak is meghökkentek az elsuhanó lila, háromszintes busz láttán.
A trükk- és sminkmester, Nick Dudman BAFTA-jelölést kapott a Harry Potter és a Titkok Kamrájában nyújtott teljesítményéért - most újra ő tervezte meg és keltette életre a varázsvilág mitikus lényeit. Ebben segítségére volt Roger Guyett is, aki olyan varázslatos lényeket teremtett meg, mint a hippogriff vagy a vérfarkas.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.