Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Bölcsek köve

2009.11.29

Harry Potter árvaként nőtt fel rokonai házában, és mostoha sorsát csak szomorítja a család ellenszenve, bár ez kölcsönös. Harry sem tudja kit utál jobban: szívtelen nagynénjét, goromba nagybátyját, vagy elkényeztetett, rosszindulatú unokatestvérét. Nem sejti, mi az oka a bácsi és a néni gyűlöletének, sosem értette a rejtélyes célzásokat az anyjára és ?semmirekellő? férjére sem. Csak azt tudja, hogy a lépcső alatti gardróbban kell laknia, unokatestvére levetett ruháit hordania, és hogy tizenegyedik születésnapja éppolyan csendben fog elmúlni, mint az összes eddigi.

Ám ebben téved, mert minden másképp történik, mint várta. Épp a születésnapján különös levelet hoz neki egy bagoly, ám mielőtt belenézhetne, rémült bácsikája elkobozza a küldeményt. De hiába, mert ezután minden nap újabb és újabb levelek érkeznek, míg végül a bácsi megelégeli a dolgot, és egy messzi, elhagyatott kunyhóban rejtőzik el családjával.

Ott bukkan fel egy torzonborz óriás, Hagrid, és végre Harry kezébe ad egy levelet, mely arról tudósít, hogy a fiút felvették a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulói közé.
Harry végre megtudja az igazságot családjáról: a szülei híres varázslók voltak, és minden idők leghatalmasabb sötét mágusa, Voldemort nagyúr ölte meg őket. Máig rejtély, hogy az egyéves Harry hogyan élte túl a támadást, de nevét azóta áhítattal emlegetik a varázslók között.

Egy percig sem kétséges, hogy nem vágyik vissza a gardróbba, hanem Hagrid oldalán elindul a londoni pályaudvarra, ahol a kilenc és háromnegyedik vágányon már várja a diákokat a piros mozdonyos Roxfort Expressz. Az úton megismeri Ront és Hermionét, akikkel együtt fedezik majd fel a varázstudományokat, új iskolájuk rejtélyeit és hogy mi is valójában a Bölcsek Köve?


INFÓ

A film J.K. Rowling 1996-ban megjelent első Harry Potter-regénye alapján készült, melyet 46 nyelvre fordítottak le, és több mint 100 millió példányban adtak el világszerte.

Chris Columbus rendező úgy akarta megfilmesíteni a könyvet, hogy hű maradjon annak világához, sőt a lehető legtöbb részletéhez is.
?Hallottam rémes és elég mulatságos történeteket arról, hogyan képzelik egyes rendezők filmre vinni a történetet. Egyikük például a helyszínt egy hollywoodi középiskolába tervezte, Harry, Ron és Hermione pedig amerikai diákok lettek volna. Mások teljes egészében komputeranimációval próbálkoztak volna. Kissé megdöbbentem ezektől az ötletektől, hiszen számomra teljesen nyilvánvaló volt, hogy óriási hiba lenne eltérni a könyvtől. Megvan az oka, hogy miért szeretik világszerte gyerekek és felnőttek a Harry Potter könyveket, s ha leromboljuk ezt a világot és a karaktereket, azzal elidegenítjük a közönséget. Ezért szilárdan kitartottam amellett, hogy hű maradok a könyvhöz, és ebbe az is beletartozott, hogy Angliában forgattunk, brit színészekkel.?

2000 márciusában Columbus és David Heyman producer már jócskán belemerültek az előkészületekbe, de a címszereplő ifjú varázslót alakító fiút még nem sikerült megtalálni. Egy éve zajlottak a meghallgatások, ezrek jelentkeztek a hirdetésekre, de a válogatás nem hozott eredményt.
?Nem volt könnyű olyan srácot találni, aki rendelkezik Harry Potter összes tulajdonságával - magyarázza David Heyman. - Olyasvalakit kerestünk, akiben nemcsak kíváncsiság és a rácsodálkozás képessége van meg, hanem valamiféle életbölcsesség és a fájdalom tapasztalata is; szóval egy érett lélek egy gyermek testében. Nyitottnak és nagylelkűnek kellett lennie, jó ítélőképességgel. Harry nem jeleskedik az iskolai tananyagban, sok hiányossága van, de éppen ez teszi annyira emberivé és rokonszenvessé - hogy nem tökéletes. Harry tulajdonképpen hétköznapi srác, mégis képes nagy dolgokat véghezvinni, és elhiteti velünk, hogy a varázslat lehetséges.?
?Dan lenyűgöző volt - teszi hozzá Columbus -, és erről akkor győződtünk meg végérvényesen, mikor elküldtük Jo részére a tesztfelvételt, és valami olyasmit mondott, hogy az volt az érzése, mintha rég elveszett fiát látta volna viszont.?

Daniel Radcliffe figyelmét először egy iskolatársa hívta fel a meghalllgatásokra, de akkor még kihagyta a lehetőséget, mert úgy vélte, millió srác jelentkezik, és úgysem kapná meg a szerepet. Aztán mikor később túlestek a sok meghallgatáson és azon a bizonyos tesztfelvételen is, megérkezett a mindent eldöntő telefonhívás.
?Éppen a fürdőkádban ültem, mikor megszólalt a telefon - meséli Daniel -, és apa mondta, hogy enyém a szerep. Nagyon örültem, és aznap éjjel kettőkor fel kellett kelnem, hogy újra megkérdezzem a szüleimet, nem álmodom, ez tényleg a valóság. Annyira izgatott voltam.?

Rupert Grint, a Ron alakító fiú néhány iskolai fellépéstől eltekintve nem rendelkezik komoly színészi tapasztalatokkal, de önmagát a "legnagyobb Harry Potter rajongónak? írta le, és nagyon meg akarta kapni a szerepet.

?A BBC gyermek hírműsorából, a Newsroundból tudtam meg, hogyan lehet jelentkezni a film szerepeire. Elküldtem az űrlapot és a fényképemet, majd eltelt egy hónap, de semmi. Aztán a Newsround honlapján láttam, hogy egy fiú videofelvételt küldött be magáról. Én is küldtem egyet, és ezek után hívtak be meghallgatásra. Ron a kedvenc szereplőm, nagyon bele tudom élni magam a helyzetébe. Nekem is van egy csomó testvérem, tudom, mit jelent nagy családban felnőni. Hogy mást ne mondjak, nekem is vannak másoktól örökölt holmijaim.?

Emma Watson:
?Mikor a könyvet olvastam, az jutott eszembe, milyen jó szerep lenne Hermione. Rengeteg meghallgatáson kellett átesnem, s ez bizony nem volt könnyű. Egyik nap Rupertet és engem leültettek David Heyman irodájában, és azt mondták, hogy mi kaptuk a szerepeket. Először fel se fogtam, bambán ültem ott legalább öt percig. Hermione egyébként nem mindenben hasonlít rám. Én például - bár szeretek tanulni - egyáltalán nem vagyok osztályelső, sőt! De nagyon szeretek főnökösködni, és ettől az öcsém szenved is egy kicsit.?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csinipetra@hotmail.com

(monik petra, 2011.05.30 19:23)

Hol vannak az életbölcsességek?

csinipetr@hotmail.com

(monik petra, 2011.05.30 19:22)