Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyom- és Gyógynövénytan III.

2009.12.20

Gyógynövénytan III.

 

 

Idén a két cserjéről, vagyis bokrokról tanulunk és még egy igen érdekes fáról, ami a Roxfortban is áll rég óta.

 

 

Definíció:

A cserje földben gyökerező, hirtelen földből elágazó fás szárú növény.

 

A kocsonyabokor:

A kocsonyabokor cseppet sem hasonlít a kocsonyára. Tegezeit, vagyis terméseit szokta rázni, s ezért hívjuk kocsonyabokor néven. A kocsonyabokrokat meg kell minden olyan alkarmakkor metszeni, mikor már tegezei jól megérettek és a növény is gyorsan rázza őket. A tegezek nem sok mindenre jók. Leginkább a szemetesben foglalják a helyet. A babona szerint a kocsonyabokor tegezeinek hangja elűzi a gonosz varázslókat, az ártó lényeket vagy a tolvajokat.

 

Öntrágyázó cserjék:

Hasonló felépítésűek, mint a többi cserje. A növényeket cserépbe szokták ültetni vagy kiásott helyekre. Mikor még palánták, kis botnak tűnnek, mely letört egy fáról, de amint rászórjuk a földet,a kis virgács gyökerei megduzzadnak, megdagadnak. Ekkor kezdi magának kitermelni a saját tápláló trágyáját. Már csak egy kis víz is elég neki, hogy kieressze magából ezt a nedvet, s ezáltal a föld is dagadásnak indul, a növényi kelesztő anyagtól. Mikor a cserépből már kiömölne a föld és a trágya, locsoljuk meg a cserjét, s várjunk, amíg a földből elő nem bújik az immár vaskos szárú növény, melynek gyönyörű szép narancssárga termései vannak.

 

Fúriafűz:

A fúriafűz egy igen agresszív fa. Több méteresre is megnőhet, s aki csak a közelébe férkőzik, azonnal megpróbálja megölni! Ágai elől nehéz elmenekülni, de aki vagy apró állattá pl.: kolibrivé, egérré, pillangóvá vagy egyéb rovarrá tud változni, könnyen át tud szaladni a fa alatt (vagy repülni). A Fúriafűz részei:

1. Mélyre hatoló gyökerek

2. Zömök, vaskos, sima kéreg

3. Laza lombkorona, hajlékony és erős ágakkal

 

Két laki növény. Külön növényen található a porzós és termős virág.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.